Vroege voorjaarsbloeiers:
8 tips van Visser Tuinen
De dagen worden langer en de zonnestralen warmer. De voorjaarsbloeiers ontwaken uit hun winterslaap; de kale wintertuin krijgt weer een beetje kleur. De lente lonkt, het wordt tijd om de frisse buitenlucht op te snuiven en weer optimaal van de tuin te genieten.
Omdat het nog niet echt weer is om daadwerkelijk in je relaxstoel buiten te zitten, is het aan te raden de vroege voorjaarsbloeiers daar te planten, waar je ze vanuit de tuinkamer ziet. Hoe fijn is het om een kopje thee te drinken met het zonnetje op het raam en zicht op de ontluikende tuin? Je kunt de planten zien ontspruiten en bij wijze van spreken de knoppen erin zien schieten.
Amelanchier lamarckii – krentenboompje: begint als een struik, maar kan uitgroeien tot een volwaardige kleine boom. De helderwitte bloementrossen bloeien weelderig, al vanaf maart. De bloesem heeft een heerlijke geur. Ook leuk: aan het eind van de zomer geeft het krentenboompje zoete en sappige blauwzwarte eetbare bessen.
Cercis canadensis – Amerikaanse Judasboom: een voorjaarsbloeier die zowel een boom van 8-12 m als een heester van 300-500 cm kan zijn. Op het kale hout bloeit de Judasboom met fraaie purperen of roze bloemen. Dit is niet alleen een tip door de voorjaarsbloei, ook door het bijzondere hartvormige blad dat na de bloei verschijnt.
Camellia japonica – Japanse roos: het donkergroene blad is al prachtig, maar als de Japanse roos in het voorjaar zijn op rozen lijkende bloemen laat zien, kun je ervan uitgaan dat de nachtvorst voorbij is. De Camellia bloeit soms al in februari en nog leuker, na de zomer bloeit hij weer.
Magnolia ‘Susan’ – beverboom: vanaf april heeft deze voorjaarsbloeier donkerroze banaanvormige bloemen. De ene bloem waaiert prachtig uit, de ander blijft dicht. Magnolia Susan is een struik die ook zeer geschikt is voor de kleinere tuin, omdat hij niet zo heel groot wordt. Een extra voordeel? De bloesem geurt heerlijk en na de zomer bloeit hij vaak nog een keer!
Hepatica nobilis – het leverbloempje: blijft laag bij de grond en geeft vrolijke, lilapaarse bloemen. Dit is een van de eerste planten in de tuin die zijn bloemen laat zien. Het is een heel erg makkelijke plant, verzorging is bijna niet nodig.
Fothergilla major – lampenpoetserstruik: opvallende witte bloempluimen in het voorjaar, rood verkleurd blad in het najaar. Dit is een struik die twee keer per jaar zijn schoonheid laat zien. De bloemen zijn niet alleen decoratief en opvallend, ze geuren ook nog eens. Wist je dat deze struik ook wel de flessenborstelstruik genoemd wordt? Als je goed naar de bloemen kijkt, snap je waarom!
Forsythia intermedia – een uitbundig bloeiende struik die vanaf februari kleur laat zien. Wil je in de woonkamer ook genieten van de Forsythia? Knip dan een paar takken af en zet ze in een vaasje. Zo haal je de lente naar binnen en kun je dubbel smullen van het lentegevoel.
Brunnera macrophylla ‘Sea Heart’ – Kaukasische vergeet-mij-niet: omdat deze plant elke winter afsterft, zou je ‘m bijna vergeten. In het voorjaar laat hij zich weer zien en krijgt hij al gauw opvallend grijs blad en helderblauwe bloemen. Het oude loof haal je eenvoudig weg. Deze plant woekert niet, blijft laag en kun je het hele jaar door planten.
Tip! planten- en bollenpracht
Combineer je de voorjaarsbloeiers met de vroege voorjaarsbollen, dan krijg je nog meer kleur in de tuin. Heb je de tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes, krokussen of andere bloembollen in het najaar al geplant, dan weet je zeker dat ze bijna tegelijk met de voorjaarsbloeiers ontluiken. Laat de lente maar beginnen!