Onderhoud
& advies

Header-image-overlay_Vissertuinen

Tuinonderhoud

Om een tuin mooi en in goede conditie te houden heeft de tuin zorg nodig. Visser Tuinen helpt u graag bij het goed onderhouden van uw tuin. Gaat u graag zelf aan de slag en heeft u af en toe wat advies en hulp nodig? Of wilt u helemaal geen omkijken meer hebben naar het onderhoud van de tuin? Hoe groen uw vingers ook zijn, Visser Tuinen biedt altijd een passend onderhoudspakket.

Onderhoudspakketten

Visser Tuinen onderhoudt al meer dan 30 jaar tuinen van particulieren en bedrijven. Hiervoor hebben wij een vast team van gepassioneerde vakmensen die bekend staan om hun groene kennis en ervaring, betrokkenheid bij klanten en bovenal: betrouwbaarheid. En het beste van dit alles? Dit doen we op een duurzame manier.

Visser Tuinen

We hebben een aantal (standaard) onderhoudspakketten:

  • Eenmalig, bijvoorbeeld enkel het voor- of najaar;
  • Meerdere keren per jaar;
  • Volledige ontzorgen: onderhoud het hele jaar door.

Bij Visser Tuinen is alles mogelijk. Welke vorm ook bij je past, je kunt altijd vertrouwen op ons team van experts.

Visser-tuinen-tuinrenovatie-aanleg-tuinen

Tuinrenovatie

Is je straatwerk verzakt, of wil je een (nieuwe) border met frisse beplanting? Óók voor achterstallig tuinonderhoud kun je bij Visser Tuinen terecht. Wij hebben een ruimte ervaring met tuinrenovatie’s: van kleine tot grote klussen.

Boomverzorging

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de omgeving, denk alleen al aan de verkoeling, filteren van de lucht en biodiversiteit.

Heb je een boom in jouw tuin of wil je er een laten aanplanten?  We kunnen je hierbij goed adviseren over de aanplant en verzorging van bomen. Denk aan bomen die geschikt zijn voor de juiste standplaats en rekening houdend met de uiteindelijke grootte.

Als eigenaar van (grote) bomen heb je een zorgplicht, dit houdt in dat de bomen regelmatig gecontroleerd moet worden op veiligheid dit in verband met de aansprakelijkheid bij (storm)schade.

Gelukkig kun je ook voor al het boomonderhoud bij ons terecht. Onze dienstverlening bestaat uit:

  • Advies bij het aanplanten van bomen;
  • De controle van de bomen;
  • Het verzorgen van de bomen, snoeionderhoud;
  • Het eventueel verwijderen van de bomen;
visser-tuinen-snoeien-boomverzorging-boomonderhoud (3)
visser-tuinen-snoeien-boomverzorging-boomonderhoud-hoogwerker-treurwilg-kroonverkleining

Tuinadvies

Wil je graag wat met je tuin doen, maar weet je niet waar te beginnen? Of wil je graag tips over bijvoorbeeld het snoeien, het scheren van jouw haag, het bemesten van jouw tuin of hoe je jouw tuin het beste water kunt geven? Ook dan kun je bij Visser Tuinen terecht!

Voor al jouw tuinvragen kun je contact met ons opnemen. Samen stellen we bijvoorbeeld een beplantingsplan op of nemen we de belangrijkste tips door hoe je jouw tuin het beste kunt onderhouden. Alles is mogelijk!

Ontdek wat Visser Tuinen voor jou kan betekenen

Tijdens onze afspraak vertellen we je graag meer over onze werkwijze en kijken we samen naar jouw tuinwensen. We hopen je te inspireren met onze sterke ideeën en verrassende inzichten. Dit alles doen we onder het genot van een goed kopje koffie en wat lekkers!

Contactgegevens

Westeinde 5, 2451 VZ Leimuiden (Nederland)
071-331 5434
info@vissertuinen.nl

Maak een afspraak

Ik ben interesse in...
Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: pdf, jpg, png, jpeg, Max. bestandsgrootte: 100 MB.
    Eventueel kan je hier een foto van jouw tuinwensen of bestaande situatie uploaden (jpg, jpeg, png of pdf).

    Veelgestelde vragen

    Ik wil onkruid tussen mijn bestrating voorkomen, kan dat?

    Onkruid bestrijden tussen je bestrating kan je op verschillende manieren proberen te voorkomen. Je kan de kieren tussen de tegels invegen met voegzand. Voegzand mengt zich niet zodat er geen voedingsbodem vormt voor onkruid. Zorg ook goed voor een goede afwatering. Bij voldoende afschot kan het regenwater snel naar de omliggende borders vloeien. Wanneer je daarbij kiest voor een waterdoorlatende voeg dan drogen de tegels nog sneller op.

    Ik wil graag vlinders en bijen in de tuin, hoe doe ik dat?

    Er zijn veel planten die vlinders en bijen aantrekken. Sommige planten zijn echte magneten voor deze insecten en als je ze ruimte biedt in jouw tuin dan ben je zeker van dat ze je zullen bezoeken. Hier zijn enkele voorbeelden van planten die vlinders en bijen aantrekken: - Verbena (IJzerhard) - Buddleja (Vlinderstruik) - Thymus (Tijm) - Hedera Arborescens (Struikklimop) - Salvia (Salie) - Crocus (Krokus) - Tetradium daniellii (Bijenboom) Je kunt ook overwegen om een klein stukje in de tuin aan te leggen met een wildebloemenmengsel om een habitat te bieden voor bestuivers, terwijl je ook de gezondheid van de bodem verbetert.

    Wat zijn manieren om de biodiversiteit in mijn tuin te vergroten?

    Biodiversiteit in je tuin is ontzettend belangrijk. Denk hierbij aan bloemen en planten maar ook aan dieren, insecten en schimmels. Er zijn verschillende manieren om de biodiversiteit in je tuin te vergroten. Hier zijn enkele tips: 1. Neem een heg in plaats van een schutting. 2. Overweeg een vijver in je tuin of zorg voor waterschalen; insecten en vogels zijn dol op water. 3. Zorg voor een grote variatie aan bloemen die in verschillende seizoenen bloeien. Pas de beplanting aan, zodat je elk seizoen wat kan aanbieden. 4. Is je tuin wat groter, leg dan ook takkenwallen aan, het zal een schuilplaats vormen voor kleine dieren zoals amfibieën, egels of vogels. Bij een wat kleinere tuin kan je ook bergjes takken en bladeren neerleggen die beschutting bieden voor bijvoorbeeld egels. 5. Hang een bijenhotel op zodat bijen zich hier kunnen nestelen en overwinteren. 6. Hang vogelhuisjes op in je tuin. 7. Gebruik géén chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin. 8. Je kunt er ook voor kiezen om een hoekje van je tuin te laten verwilderen en hier niets aan te doen.

    Moet ik de regenpijp loskoppelen van het riool en het water verzamelen in een regenton in de tuin?

    Met de huidige klimaatveranderingen is het goed om na te denken over water in de tuin. Je zou je regenpijp kunnen loskoppelen, dit kan gecombineerd worden met het plaatsen van regentonnen. Regentonnen helpen bij het opvangen van regenwater en dragen bij aan het verminderen van wateroverlast bij hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kan hergebruikt worden voor het besproeien van planten of het wassen van ramen of fietsen om zodoende drinkwater te besparen. Verschillende gemeenten bieden subsidies aan voor het plaatsen van een regenton. Wij van Visser Tuinen kunnen je helpen met het plaatsen van de regenton in je tuin. Ook kunnen we buffer- en infiltratievoorzieningen aanleggen, zoals het plaatsen van infiltratiekratten. Het regenwater wordt dan langzamer vrijgegeven aan de omliggende grond.

    Kan ik subsidie krijgen voor een groendak?

    Sedumdaken zijn relatief eenvoudig aan te leggen en te onderhouden. Naast dat ze er mooi uitzien, houden deze daken het regenwater langer vast. Er zijn verschillende soorten groene daken. Ze variëren in hun opbouw, doel en de hoeveelheid water die ze kunnen opvangen en bergen. Er zijn subsidies beschikbaar voor groene daken in Nederland. De exacte bedragen en voorwaarden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke gemeente. In het algemeen kan je uitgaan van een subsidie van 20 tot 35 euro per vierkante meter groendak.

    Ik heb een muur die ik groen wil maken, kan dat?

    Een groene muur is een mooie en duurzame manier om je tuin of gebouw te vergroenen.Je hebt systemen waar de mogelijkheid bestaat om een “levend schilderij” te plaatsen met een verwisselbaar systeem van plantencassettes, dit kan op nagenoeg alle wanden geplaatst worden. Het geeft een volle en weelderige uitstraling. Dit wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Ook zijn er kant-en-klare oplossingen, de kant-en-klare hagen van Mobilane, die bestaan uit een metalen raster dat volledig is begroeid met planten. Dit kan ook toegepast worden tegen kale stenen muren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en eisen is er veel mogelijk. Visser Tuinen biedt hiervoor diverse oplossingen aan. Je kunt leibomen aanplanten (geleide bomen met een steunstructuur zoals bijvoorbeeld een rek). Een voorbeeld hiervan is leifruit. Leifruit heeft als voordeel dat je niet alleen van de bloesems geniet, maar ook van de vruchten. Sommige leiplanten hechten zichzelf aan de muur vast zoals bijvoorbeeld een klimop of een klimhortensia. Andere leiplanten hebben steun nodig van een draad of een rek, zoals bijvoorbeeld rozen, druiven en een clematis. De keuze is ruim en elke situatie vraagt om een andere invulling waarover we je kunnen informeren.

    Wat is de beste tijd voor het planten van een (fruit)boom?

    Wanneer (fruit)bomen in rust zijn, is het de beste tijd om een (fruit)boom aan te planten. In de periode van november tot april zijn de maanden waarin de sapstroom van de bomen stilstaat. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het verplaatsen en planten. Wanneer je vroeg in de winter de boom plant, krijgt hij de tijd om goed te wortelen. De boom komt goed de winter door en groeit in zomer sneller.

    Bomen, struiken en erfgrens, wat zijn de regels?

    De regels voor het planten van bomen en struiken in de buut van de erfgrens zijn als volgt: - Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens af staan - Een heg of een struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan Er zijn wel enkele uitzonderingen: - De boom of de heg is niet hoger dan de schutting - Na 20 jaar stopt uw recht om verplaatsing van een boom of heg te eisen. Dit heet verjaring.

    Hoe vaak moet ik mijn planten watergeven? En mijn gazon?

    Wanneer je nieuwe planten in de tuin hebt moet, afhankelijk van het seizoen, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden de nieuwe beplanting water worden gegeven. Het is het beste om beplanting in de vroege ochtend water te geven om verdamping te minimaliseren. Tijdens warme, droge periodes kun je het beste 2-3 keer per week watergeven en dan direct een flinke hoeveelheid. Dit zorgt ervoor dat het water de diepgewortelde wortels ook bereikt. Regenwater gebruiken om water te geven is duurzaam, ook bevat regenwater nauwelijks kalk en heeft het een perfecte temperatuur voor je planten. Je gazon geef je 2-3 keer per week water in warme droge periodes bij 20 graden of hoger. Het gazon ontwikkelt bij voldoende water een mooi gezond wortelsysteem en dan blijft je gras mooi groen. Het water kun je het beste toedienen met een sproeier.

    Help, mijn bladeren worden opgegeten. Wat kan ik doen?

    Wanneer je vraatschade hebt aan de randen van bladeren van je planten dan is er meestal sprake van de aanwezigheid van een taxuskever. De kevers zijn vooral ‘s nachts actief. Soms zie je ook de larven of de eitjes. De larven van de taxuskever graven zich in om zich goed te doen aan de wortels van de plant, het gevolg is dat de plant uiteindelijk doodgaat. Let op: de taxuskever tast niet alleen de taxus aan maar ook heel veel andere planten. De larven van de taxuskever kunnen we biologisch bestrijden met de inzet van aaltjes. De aaltjes worden verspreid over de plekken waar de larven zitten. We doen dit twee keer per jaar. Aaltjes inzetten ter bestrijding van de taxuskever is veilig voor mens en natuur.

    Hoe kan ik mijn planten het best weerbaar maken tegen plagen?

    Alles begint met een gezonde bodem en een goede waterhuishouding. Planten nemen voldoende voedingsstoffen op uit een gezonde bodem. Zorg in het voorjaar en in het najaar voor het toedienen van de juiste meststoffen. De planten zullen dan niet snel last hebben van plagen. Controleer je planten regelmatig, bekijk de bladeren of er beestjes op zitten. Als je vermoedt dat je plant ziek is, probeer dan dit op een natuurlijke wijze op te lossen. Bladluizen bijvoorbeeld kunnen uitstekend bestreden worden door het inzetten van de larven van lieveheersbeestjes. De larven van de lieveheersbeestjes zullen zich tegoed doen aan de bladluizen.

    Ik heb een tuin die lang nat blijft, wat kan ik daaraan doen?

    1. Drainage aanleggen: als de grond boven het grondwaterniveau kletsnat is, kan de aanleg van een drainage tuinsysteem nodig zijn zodat het water kan weglopen naar een lagergelegen plek. Dit zijn geribbelde buizen met duizenden gaatjes in de wanden, omhuld met kokosvezel. Er moet wel een punt zijn waar het water naartoe kan en dit moet lager liggen dan de drainagebuis. 2. Beluchting toepassen: het regelmatig beluchten van het gazon helpt bij de opname van water door het gazon en de grond. Hierdoor ontstaan er minder of geen plassen meer op het gazon. 3. Bodemstructuur verbeteren: grondsoorten die veel vocht vasthouden, zoals klei- en leemgrond, zijn veel gevoeliger voor te veel neerslag. Wanneer je dit type grond in de tuin hebt is het raadzaam om jaarlijks, in de winter, een laagje zand te strooien zodat je de bodemstructuur verbetert. Zo kan het (regen)water makkelijker door de grond heen zakken. 4. Wadi aanleggen: een lagergelegen gedeelte van je tuin vangt het regenwater op en laat dit infiltreren in de bodem. Hiermee voorkom je wateroverlast maar het is het ook goed voor de biodiversiteit; het wordt een leefgebied voor planten en dieren die tegen water en droogte kunnen. Daarnaast belast je het riool minder omdat de hemelwaterafvoer aangesloten wordt op de wadi. 5. Infiltratieboxen installeren: dit is een sterk waterdoorlatende box met een extreem hoge buffercapaciteit. Het regenwater wordt gebufferd in de box waarna het geleidelijk kan infiltreren naar de bodem. Voordeel hiervan is dat de riolering wordt ontlast omdat het op die betreffende plek is afgekoppeld. 6. Roostergoten (draingoot): het is een slim idee om aan de rand van het gazon roostergoten te plaatsen of sleufgoten. Het overtollige water wordt opgevangen door de roostergoten en deze voeren het water af naar het riool.

    Ik heb last van de bomen van de buren, wat kan ik hieraan doen?

    Het is vervelend als je overlast ervaart van de bomen van je buren. Misschien heb je alleen last van overhangende takken of blokkeert de boom van je buren jouw zonlicht (bijvoorbeeld voor een optimale opbrengst van jouw zonnepanelen te bewerkstelligen). Er zijn enkele stappen die je kunt nemen. Het eerste wat je kunt doen, is je buren laten weten dat je overlast ervaart van hun boom. Controleer of de plaatsing van de boom voldoet aan de regels. Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens af staan. Het is niet toegestaan om overhangende takken van een boom zomaar te snoeien. Je moet je buren laten weten dat de overhangende takken problemen veroorzaken. Stel ze in de gelegenheid om zelf hun boom te (laten) snoeien. Als je er met de buren niet uitkomt, win dan professioneel juridisch advies in. Wij van Visser Tuinen zullen altijd alleen snoeiwerkzaamheden verzorgen in opdracht van de eigenaar van de boom.

    Katten kunnen voor veel overlast zorgen in de tuin. Wat kan ik hieraan doen?

    Bodembedekkers zoals cacaodoppen, houtsnippers of boomschors kunnen helpen om katten te weren. Katten lopen namelijk het liefst op kale, onbegroeide grond. Ook specifieke planten aanplantenkunnen helpen. Katten haten de geur van bijvoorbeeld seringen, citroentijm of munt. Het planten van deze planten kan een uitstekende manier zijn om de katten te weren uit je tuin. Het instellen van een watersproeier die bij beweging wordt geactiveerd zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit van methoden en/of planten kan variëren, afhankelijk van de specifieke kat en de omstandigheden in de tuin.

    Ik heb een schaduwrijke tuin. Welke planten kan ik dan het beste planten, zodat ik nog genoeg kleur in mijn tuin heb?

    Er zijn veel planten die goed gedijen in schaduwrijke omstandigheden en die kleur kunnen toevoegen aan je tuin. Hier enkele suggesties voor bloeiende schaduwplanten: - Longkruid (Pulmonaria) - Monnikskap (Aconitum) - Akelei (Aquilegia) - Ooievaarsbek (Geranium) - Gebroken hartje (Dicentra) - Kruipend zenegroen (Ajuga reptans) - Kerstroos (Helleborus orientalis) Hier enkele suggesties voor bladplanten in de schaduw: - Hartlelie (Hosta) - Elfenbloem (Epimedium) - Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)

    Ik heb een gladde ondergrond (hout/bestrating), kunnen jullie deze weer schoonmaken?

    Wij kunnen hierbij helpen. Het is belangrijk om te beginnen met het verwijderen van het grove vuil met een zachte bezem. Daarna zijn er, afhankelijk van de bevuilingsgraad, verschillende manieren om de gladheid te bestrijden. We kunnen de gladde oppervlakte behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit product helpt tegen het bestrijden van groene aanslag zoals wieren, mossen en algen. Het is geschikt voor tegels, muren, hout en glas. Het product is onschadelijk voor planten en gazon. Eventueel kunnen wij het reinigen van bestrating en/of vlonders met behulp van de Terrazza MC terrasreiniger voor je verzorgen. Deze machine maakt bestrating en vlonders schoon met behulp van borstels. De borstels zullen je terras, oprit of tuinpad niet beschadigen, alleen het gebruik van water volstaat en er worden geen andere reinigingsmiddelen toegevoegd.

    Wanneer jullie tuinonderhoud komen doen, nemen jullie dan het tuinafval mee?

    Nadat wij het tuinonderhoud gedaan hebben, nemen wij het tuinafval tegen betaling mee. Ook kunnen we natuurlijk het tuinafval bij je achterlaten of deels jouw eigen afvalcontainer ermee vullen.

    Wanneer kan ik Visser Tuinen bereiken?

    Bij Visser Tuinen werken we van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur. In de winterperiode zijn we rondom kerst twee weken gesloten. Bezoek op afspraak, ’t liefst komen we bij jou “tuinen”.

    Wat is jullie werkgebied?

    Wij zijn voornamelijk actief in de Randstad in en om de steden Amsterdam, Leiden, Haarlem en in het Groene Hart. Vraag vrijblijvend of we je ook in jouw woonplaats van dienst kunnen zijn.

    Welke uitdaging

    heb jij voor ons?

    Neem contact op