Groene daken

Header-image-overlay_Vissertuinen

Een sedumdak of een complete daktuin?

In duurzame en klimaatbestendige steden zie je steeds meer groene daken. Met zo’n groendak breng je begroeiing aan op een plat of licht hellend dak. Naast dat het er mooi uitziet, houden deze daken het regenwater langer vast, worden ze minder snel warm en zorgen ze voor verkoeling in de zomer versus isolatie in de winter. Verder verbeteren ze de luchtkwaliteit en dragen ze ook nog eens bij aan de biodiversiteit. Bovendien beschermen deze daken de originele daklaag, waardoor de dakbedekking langer meegaat!

Er zijn verschillende soorten groene daken. Ze variëren in hun opbouw, doel en de hoeveelheid water die ze kunnen opvangen en bergen.

Sedumdak

Extensieve groendaken zijn groendaken die bestaan uit een beplantingslaag tussen de 6 cm en 10 cm. Dit type groendak is relatief eenvoudig aan te leggen en te onderhouden. Dit type groendak komt veel voor bij woningen, denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, berging of een overkapping en op bedrijfspanden.

Extensieve groendaken hebben verschillende voordelen, zoals het verminderen van de hitte-eilandeffect in stedelijke gebieden, het verminderen van regenwateroverlast, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verhogen van de biodiversiteit.

3255-visser-tuinen-sedum-dak-cassettes

Daarnaast kunnen extensieve groendaken de esthetische waarde van een gebouw verhogen. Het is belangrijk om rekening te houden met het extra gewicht op het dak. Dit is afhankelijk van het type sedumdak dat wordt gebruikt (sedumtrays of sedummatten). De belasting kan variëren tussen 58kg/m² en 150kg/m².

Voor kleinere daken is het Mobiroof-systeem zeer interessant. Heb je een groot dak? Dan zijn de sedummatten mogelijk meer geschikt.

Visser-Tuinen-daktuin-Eryngium-planum-kruisdistel

Daktuinen

Intensieve groendaken zijn geschikt voor plekken waar veel mensen komen, bijvoorbeeld een dakterras of een gezamenlijke tuin bij een appartementencomplex of op het dak van een bedrijf. Dit type groendak heeft een beplantingslaag vanaf 15 cm en is daardoor een stuk dikker dan een extensief groendak. Deze daken vergen wel meer onderhoud en water, maar bieden daarentegen meer mogelijkheden voor het kweken van verschillende soorten planten en het recreëren op het dak.

Intensieve groendaken hebben dezelfde voordelen als extensieve groendaken, deze daken worden niet alleen gebruikt om te genieten en te recreëren maar ook bijvoorbeeld om je eigen groenten of fruit te kweken. Wederom is het bij dit dak belangrijk om rekening te houden met het extra gewicht op het dak. Intensieve groendaken kunnen tot wel meer dan 700 kg/m² wegen. Een goed irrigatie- en drainagesysteem is daarom erg belangrijk om overbelasting van de dakconstructie te voorkomen.

Subsidie

Groene daken kennen nog een enorm voordeel: subsidie. Omdat een groendak kan bijdragen aan het reguleren en afvoeren van regenwater, kom je bij veel gemeenten in aanmerking voor subsidie en belastingvoordelen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met jouw gemeente. Voor bedrijven zijn er fiscale voordelen.

Ontdek wat Visser Tuinen voor jou kan betekenen.

Is het tijd voor een groendak? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende eerste kennismaking.

Contactgegevens

Westeinde 5, 2451 VZ Leimuiden (Nederland)
071-331 5434
info@vissertuinen.nl

Maak een afspraak

Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: pdf, jpg, png, jpeg, Max. bestandsgrootte: 100 MB.
    Eventueel kan je hier een foto van jouw tuinwensen of bestaande situatie uploaden (jpg, jpeg, png of pdf).

    Welke uitdaging

    heb jij voor ons?

    Neem contact op