Siergrassen op hun mooist!
Siergrassen worden steeds meer toegepast in onze tuinen. ’s Zomers staan ze volop in bloei en tonen sierlijke bladeren en bloeihalmen de mooiste kleuren. In het najaar hebben veel soorten een fraaie herfsttint.
De grassen zijn ook prachtig te combineren met andere borderplanten. Voorbeelden hiervan kun je zien op onze website en in de Tuinen van Appeltern. De meeste siergrassen zijn vaste planten. Ze sterven ’s winters bovengronds af, maar elk voorjaar komen er weer nieuwe grassprietjes vanuit de wortels.
Bij veel soorten blijven de afgestorven stengels ’s winters mooi rechtop staan. Ze zijn dan nog heel decoratief, zeker met een laagje rijp. Daarnaast zijn er ook een aantal mooie, wintergroene siergrassen, zoals Zegge Carex en Blauwstraalhaver Helictotrichon.
Siergrassen vragen weinig onderhoud. Wanneer op de juiste plaats toegepast, is snoei, watergeven en ondersteuning niet nodig. Ook vormen de meeste soorten hele dichte groepen, waardoor onkruidgroei wordt onderdrukt. Belangrijk is wel om de afgestorven, bovengrondse delen na de winter af te knippen, zodat er in het voorjaar alleen maar frisgroen blad is te zien.

Pennisetum alopecuroides ‘Reborn’
Dit soort wordt lampenpoetsersgras genoemd, met smal blad en een opgaande groei. ’s Zomers krijgt dit gras lichtbruine bloemaren die tot diep in de winter zilverwit kleuren. Dat het blad in de herfst van groen naar goudgeel kleurt, geeft het jaarrond sierwaarde.
Sporobolus heterolepis
Parelgras met geurende bloemen in de (na-)zomer. Het gras is zacht en wordt ongeveer 75-80 cm hoog. Het blad kleurt in de herfst oranjerood. In het voorjaar wordt deze grassoort het liefst teruggesnoeid, zodat het in de zomer weer gezond bloeit.


Panicum virgatum ‘Shenandoah’ Mooi siergras – ook wel vingergras genoemd – voor de border omdat het nogal strak groeit. Dit soort bloeit in de nazomer en krijgt prachtige donkerrode bloemaren. Houdt van droge voeten en wil in het voorjaar teruggesnoeid worden.
Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’
Voor wie niet van bloeiend siergras houdt, is dit soort een uitkomst. Wordt ook wel prachtriet genoemd, omdat het een imposante plant is. De bladeren ritselen in de wind en het siergras kan wel 175 cm hoog worden.


Hakonechloa macra
Dit is een laagblijver met overhangend blad. Dat maakt de Hackonechloa macra geschikt om in een bloembak of sierborder te worden geplant. Het blad heeft verschillende groentinten en de aren zijn ragfijn. Bloeit in de nazomer.
Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’
Dit soort wordt struisriet genoemd en kan opvallend worden genoemd. Het blad is smal en de aren groeien groeit hoog en steil tot een meter hoog. Dit gras bloeit in de voorzomer en heeft tot ver in de herfst sierwaarde.


Stipa tenuissima ‘Ponytails’
Heel fijn siergras en daarom ook wel vedergras genoemd. Het smalle blad lijkt op paardenhaar. De hele zomer heeft dit soort witte bloempluizen, wat het bijzonder attractief maakt en een mooi kleureffect geeft. Wordt ongeveer 50 cm hoog.
Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’
Een sterk en mooi siergras dat, wanneer het in grote groepen wordt geplant, erg indrukwekkend kan zijn. Deze variëteit is door zijn hoogte van maximaal 150 cm zeer geschikt voor tuinen. Ook geven de bruine halmen in de wintermaanden veel sfeer.


Helictotrichon sempervirens
Een zeer sterk, wintergroen siergras van de Russische steppe. De planten staan het liefst in de zon en watergeven is eigenlijk nooit nodig. Door de zeer opvallende bladkleur is dit ook als solitair een mooie aanwinst voor je tuin.
Zegge Carex
Bodembedekkende siergras dat heel weinig onderhoud nodig heeft. Zegge heeft geen eisen aan de standplaats en kan daarom eigenlijk overal worden geplant. De wintergroene variant zie je in veel tuinen en komt in een groep het best tot zijn recht.