2256 visser tuinen roelofarendsveen astrantia schelpen verharding vaste planten zeeuws knoopje

Natuurlijke tips tegen ongedierte

Header-image-overlay_Vissertuinen (1)

Vooral in de zomer, als de temperatuur stijgt en u wilt genieten van uw tuin, komen ze opzetten. Ongewenste beestjes die niet alleen u lastig vallen, maar ook uw planten dwars kunnen zitten. Lees hier onze natuurlijke tips om ongedierte te bestrijden.

Eigenlijk getuigt het een beetje van menselijke hoogmoed om over ongedierte te spreken. Veel insecten zijn voor mens en milieu namelijk heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en zorgen voor een ecologisch evenwicht door schadelijke insecten te bestrijden. Als insecten overlast veroorzaken, proberen wij ze daarom in de meeste gevallen op een natuurlijke manier te bestrijden.

Mieren
Mierennesten onder uw terras of oprit kunnen op den duur leiden tot het verzakken van uw bestrating. Mieren kunt u natuurlijk bestrijden door koper (een stuiver of een koperen ring) bij de ingang van het nest te leggen. Kokend water in de nesten gieten helpt ook, als u dit meerdere keren herhaalt. Pas hierbij op dat u de wortels van planten in de buurt niet verbrand.

Bladluizen
Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen. U kunt larven van lieveheersbeestjes per zakje kopen en deze zelf uitzetten op de met bladluis gevoelige planten of struiken. Vraag specifiek naar het soort Adalia Bipunctata. Dit is een Europees inheems soort dat zich niet zonder meer vermenigvuldigd en u gegarandeerd niet aan een lieveheersbeestjesplaag zal helpen.

Slak-op-hosta-shutter-630_430x251

Slakken / Taxuskever
Nematoden oftewel rondwormen of aaltjes zijn de natuurlijke vijanden van slakken en taxuskevers. Deze dieren zijn microscopisch klein en worden bij aankoop geleverd in een pakketje klei. De klei kan geheel of gedeeltelijk worden opgelost in water. Vervolgens kan de oplossing gewoon met de gieter worden uitgegoten in de tuin. Voorwaarde is wel dat dit niet in de volle zon gebeurt.

Voor de bestrijding van slakken heeft u een ander soort nematoden nodig dan voor de taxuskever. Bepaal dus vooraf goed waarvoor u ze wilt gebruiken.

Mocht u aaltjes niets vinden, kunt u ook proberen om slakken te weren door een koperen ring om uw planten aan te brengen. De tere, naakte buikjes van slakken reageren extreem heftig op het koper. Ze zullen snel omkeren en uw planten verder met rust laten.

Rupsen/vliegen/spinnen
Rupsen, vliegen en spinnen kunt u bestrijden met graaf- en sluipwespen. Graaf- en sluipwespen zijn solitair en leven dus niet zoals de bekende papierwespen in grote kolonies. Er zijn maar liefst 175 verschillende soorten graaf- en sluipwespen in Nederland. Veel van hen hebben zich gespecialiseerd in het jagen op bepaalde groepen insecten. In een speciaalzaak kunnen ze u precies vertellen welke soort u moet hebben om rupsen, vliegen of spinnen te verjagen.

Bijen-en-wespen-Sluipwesp_434x289

Wespen
Wespen zijn niet eenvoudig te bestrijden. Het verwijderen van een wespennest uit uw tuin vraagt om een gedegen voorbereiding en rustige aanpak. In de meeste gevallen is het verstandig om de hulp in te roepen van de ongedierte bestrijding.

Spint
Spint kunt u bestrijden met roofmijt. U krijgt roofmijt geleverd op bladeren. Deze bladeren plaatst u onderaan de met spint besmette plant bij de eerste vertakkingen. De roofmijt vindt vanaf daar vanzelf hun weg naar de spint.

Neem contact op

Welke uitdaging

heb jij voor ons?

Neem contact op