Help uw tuin de winter door
De winter is een prima tijd om:
- niet winterharde planten binnen te plaatsen;
- bomen en struiken te snoeien;
- bloembollen en knollen te planten;
- dakgoten en de vijver vrij te houden van bladeren en rottend materiaal;
- tuingereedschap schoon te maken en indien nodig te slijpen en te repareren;
- voederplaatsen voor vogels te maken;
- nieuwe tuinideeën op te doen;
- uw tuinverlichting op orde te brengen.
7 tips die je tuin de winter door helpen
In deze tijd van het jaar is de tuin in ruste. De groei staat stil. Niet alleen bij de mooie beplanting, gelukkig ook bij het onkruid. Ondanks dat heeft de tuin ook in de winter genoeg aandacht nodig. Naast het feit dat de tuin de nodige ontspanning biedt, ook in de winter. Met onze tips kun je in de lente weer volop genieten van groei en bloei.

1. Kuipplanten naar binnen-Zolang de buitentemperaturen zacht zijn, is er nog niet zo heel veel aan de hand. Maar zodra de temperatuur richting het vriespunt gaat, is het slim om bepaalde planten binnen te zetten. Niet alle planten hoeven naar binnen, er zijn zelfs planten die helemaal niet gedijen bij warmte. Kies daarom vooral een ruimte die iets warmer is dan buiten, sommige planten kunnen de temperatuur van de woonkamer helemaal niet verdragen.
2. Wintersnoei-Rozenstruiken, de lavendelplant, diverse fruitbomen, er zijn tal van planten die heel goed gedijen bij een snoeibeurt in de winter. Sterker nog, veel planten krijgen een gezonde groei in de lente als ze in de winter – tijdens de rustfase – worden gesnoeid. Kijk wel uit met vorst, als er een aantal dagen achtereen vorst wordt voorspeld, kun je de wintersnoei beter even uitstellen.


3. Plant de bollen en knollen-In de lente genieten van de kleurenpracht van de bolbloemen? Dan is het nu de tijd om de bollen voor de voorjaarsbloeiers de grond in te doen. Ook sommige knolgewassen mogen in de winter de grond in. Kijk hierbij naar de lentesoorten, voor de zomerbloeiers kun je het planten van de bollen en knollen nog even uitstellen.
4. Het dak op!-Het hele jaar door is het verstandig om regelmatig de dakgoten te controleren op blad en ander rottend materiaal. Maar na de herfst is het vaak topdrukte in de dakgoot. Haal deze leeg en neem gelijk het blad uit de vijver mee. Ruimt lekker op!
5.Achterstallig onderhoud–Een heerlijk klusje voor de winter: check je tuinverlichting en je tuingereedschap. Kijk wat er nodig moet worden geslepen of wat wel een reparatiebeurt kan gebruiken. Als je nu in deze klusjes investeert, kun je optimaal van je tuin genieten als de zon weer schijnt. Bovendien is het extra handig als je in de winter goede tuinlampen hebt.
6.Denk aan je gevleugelde vrienden–Het hele jaar door zijn vogels in je tuin op zoek naar voeding. In de winter is daar een stuk minder te vinden voor ze. Wist je dat vogels veel bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin? Je gevleugelde vrienden een beetje verwennen met extra bijvoeding is dus een prima idee. Check wel even op de website van de Vogelbescherming hoe je ze het best kunt bijvoeren, niet alles is even geschikt.

7.Nieuwe tuinideeën–Is het echt geen weer voor een uurtje in de tuin? Denk dan eens na over nieuwe tuinideeën. Dit kun je gewoon op de bank doen met de laptop op schoot of een tuintijdschrift in de hand, maar je kunt ook een frisse wandeling door de buurt maken. Kijk om je heen naar mooie tuinen. Met een beetje fantasie kijk je door de winterse tuin heen en zie je de pracht van het voorjaar er doorheen schemeren.