Plantenselectie voor meer vlinders en bijen in de tuin
Volgens de Vlinderstichting zijn er sinds het begin van de twintigste eeuw zeventien soorten dagvlinders verdwenen in ons land. Ook nu zijn er nog veel bedreigde vlindersoorten. Dat terwijl vlinders zorgen voor verstuiving van bloemen én zijn ze voeding voor veel andere dieren. Ook bijen zijn nodig voor bestuiving. Heel veel voedingsgewassen – fruit en groentesoorten – zijn zelfs afhankelijk van de bestuiving door de bij.
Wat als je zelf een handje kunnen helpen om vlinders en bijen meer bestaansrecht te geven? Dat kan door planten neer te zetten die als magneten werken voor deze belangrijke insecten. Wij van Visser Tuinen zijn gek op vlinders en bijen en houden daar graag rekening mee in onze beplantingsplannen. Maar ook wat extra planten in een bestaande tuin kunnen afdoende zijn. Daarom hebben we een top-zeven samengesteld; met deze planten help je de biodiversiteit een handje én geniet je zelf van de mooiste insecten.

Verbena (ijzerhard) – Verbena is een tweejarige borderplant. Ondanks dat het een tweejarige is, zaait deze borderplant zichzelf uit, waardoor het een mooie vuller kan zijn voor de border. In de zomer (juli-september) heeft de ijzerhard prachtige paarse of lila bloemen, waar vlinders gek op zijn. De bloemen groeien in een aarvorm. De verbena kan zo’n 120 cm hoog worden, waardoor hij ruim boven de andere planten in de border uitsteekt.
Buddleja (vlinderstruik) – Ook sommige soorten van de buddleja hebben paarse bloemen. Deze plant wordt niet voor niets vlinderstruik genoemd, hij heeft een enorme aantrekkingskracht op vlinders. Het liefst staat de buddleja in het zonnetje. In het voorjaar snoei je hem tot 30 cm boven de grond, in het seizoen bloeit hij uitbundig en wordt hij zo’n anderhalve meter hoog. Behalve paars zijn er ook varianten met witte, gele, roze, rode of blauwe bloemen.


Thymus (tijm) – Tijm ken je misschien als keukenkruid, het is dan ook een kruidenplant die in geen enkele tuin misstaat. Het blad is grijsgroen en geurt heerlijk. Thymus is een mooie bodembedekker, hij wordt maar zo’n 10 cm hoog. Het liefst staat deze plant in de zon. In de zomer krijgt hij prachtige lila, roze of paarse bloemen, afhankelijk van het soort. En op die bloemetjes komen rijkelijk vlinders en bijen af.
Hedera Arborescens (struikklimop) – Een groenblijvende heester die ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden geen klimplant is. Het is een struik die zo’n 150 cm hoog wordt en laat bloeit, ongeveer vanaf oktober. Zelfs dan nog trekt de hedera arborescens nog bijen aan. Bijkomend voordeel: na de bloei krijgt de struikklimop blauwzwarte bessen waar diverse vogels erg gek op zijn. Deze hedera kan zowel in de zon als in de schaduw worden geplant.


Salvia (salie) – De salvia is een vaste plant met prachtige bloemen, verkrijgbaar in allerlei kleuren. Ook in hoogtes zijn er varianten, er zijn zowel soorten die laag bij de grond blijven als soorten die richting een meter hoogte gaan. Vooral als je een aantal salvia’s bij elkaar zet, trekt deze plant veel bijen en hommels. Het is een lentebloeier, in mei-juni staat hij volop in bloei. Ook leuk: de bloemen van de salvia zijn zeer geschikt om te drogen.
Crocus (krokus) – Voor het vroege voorjaar is de krokus aan te raden als stuifmeelplant. Als een van de eerste bloeiende planten zorgt hij ervoor dat de vroeg uitvliegende bijen al aan het bestuiven kunnen slaan. Deze voorjaarsbloeiers staan in februari-maart al in bloei. De krokus is een bolbloem die in het najaar de grond in gaat. Hij vraagt nauwelijks aandacht, wat goed uitkomt voor de verder in rust zijnde wintertuin.


Tetradium daniellii (bijenboom)- De tetradium noemen ze niet voor niets een bijenboom. Aan zijn grijsgroene twijgen worden in de nazomer heerlijk geurende witte bloemen gevormd, die rijkelijk nectar leveren aan bijen. Ook in de herfst heeft deze boom veel sierwaarde. Hij krijgt niet alleen een mooie herfstkleur, ook purperrode besjes. De boom wordt maximaal anderhalve meter breed en – na een jaar of tien – wel vijf meter hoog.
Bonus TIP!-Heptacodium miconioides(zevenzonenboom)-Deze boom is letterlijk reuze-aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Dat komt omdat hij 7 m hoog wordt. De zevenzonenboom is een drachtboom voor bijen en een waardboom voor vlinders. Hij dankt zijn mooie Nederlandse naam aan ze krans van 3-6 bloemen die elke topbloem omgeeft. De Heptacodium miconioides bloeit in september met grote witte pluimen, heeft grijsgroene twijgen en krijgt soms een purperen herfstkleur.
