Hoe hoog mag de erfafscheiding met de buren zijn?

De hoogte van de erfafscheiding is afhankelijk van waar deze zich bevindt. Een schutting, muur of hek achter je huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Voor een erfafscheiding voor je huis is een maximum gesteld op 1 meter. Wil je een hogere erfafscheiding dan moet je een vergunning bij de gemeente aanvragen, maar communicatie met de buren blijft natuurlijk het allerbelangrijkste.

Gerelateerde vragen

Wat zijn de kosten voor het maken van een tuinontwerp?

De kosten voor het maken van een tuinontwerp zijn afhankelijk van verschillende factoren, zowel de grootte van je tuin en welke onderdelen je ook terug wilt zien in het ontwerp, denk hierbij bijvoorbeeld aan een beplantingsplan en een verlichtingsplan. De kosten van een goed tuinontwerp verdient zijn geld ruimschoots terug. Immers, een goed ontwerp zorgt ervoor dat de ruimtes optimaal worden benut en er rekening wordt gehouden met jouw voorkeuren en levensstijl. Door de juiste keuzes te maken voor materiaalgebruik kun je kosten besparen op lange termijn. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame, lang meegaande materialen in plaats van minder duurzame opties die minder lang meegaan.

Wanneer ik een nieuw huis bouw, op welk moment kan ik dan het beste Visser Tuinen inschakelen?

Het is aan te raden om Visser Tuinen al in een vroeg stadium bij het bouwproces te betrekken. Zo kan bijvoorbeeld al in overleg worden besloten welke bouwkundige elementen door de aannemer worden uitgevoerd en welke bijvoorbeeld door de hovenier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (de grootte van) een onderheid terras. Door Visser Tuinen in te schakelen kun je ervoor zorgen dat je tuin perfect aansluit bij je nieuwe huis en je wensen.

Wanneer is het de beste tijd om een tuin aan te leggen? Kan het ook in de winter?

In principe kunnen we het hele jaar door tuinen aanleggen. Behalve bij een bevroren grond is grondwerk niet mogelijk. Als je bijvoorbeeld kiest voor veel bomen en dan is de winter juist een goede tijd om de tuin aan te leggen. Een tuin met veel bloemen kun je bijvoorbeeld beter in het vroege voorjaar aanleggen. Veel planten worden in containers geleverd en kunnen het hele jaar door worden aangeplant, mits er geen erge vorst in de grond zit.

Leveren jullie ook alle materialen voor de tuinaanleg?

Visser Tuinen levert alle materialen die nodig zijn voor de aanleg van de tuin. Dit is een breed scala aan materialen, zoals planten, bomen, struiken, zand, stenen, hout voor schuttingen of pergola’s en andere benodigdheden.

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een tuin?

De kosten voor het aanleggen van een tuin kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de tuin, de gewenste ontwerpelementen, de complexiteit van de tuinaanleg, uw specifieke wensen en de huidige staat van de tuin. Visser Tuinen biedt naast unieke tuinontwerpen ook een zestal thematuinen aan, van een Praktische tot een Duurzame tuin. De ontwerpen zijn gebaseerd op een vaste aanleg prijs per m2 zonder ontwerp- en voorbereidingskosten. Thematuinen

Wordt voor elke tuin een beplantingsplan gemaakt?

Een beplantingsplan wordt gemaakt wanneer het tuinontwerp klaar is. Veel tuinbezitters geven hun algemene voorkeur aan om het ook door Visser Tuinen te laten verzorgen. Vind je het leuk om je eigen voorkeuren in te brengen dan wordt daar natuurlijk rekening mee gehouden. Je krijgt een lijst met planten, zodra deze eenmaal in de tuin staan, leer je ze beter kennen. Hoewel het niet altijd nodig is, kan een beplantingsplan zeer nuttig zijn voor de tuinbezitter, afhankelijk van je specifieke situatie en wensen.

Wordt van elke tuin een verlichtingsplan gemaakt?

We maken inderdaad voor elke tuin een verlichtingsplan wanneer we een tuinontwerp voor je maken. De meest geschikte verlichtingsarmaturen worden geselecteerd en toegevoegd aan het ontwerp. We kijken naar de gewenste sfeereffecten, maar ook naar de veiligheid, functionaliteit en energiezuinigheid. Zodat je ook ’s avonds volop kan genieten van je tuin.

Heb ik een bouwvergunning nodig wanneer ik een tuinhuis wil?

Vaak heb je in Nederland geen bouwvergunning nodig, echter, dit hangt af van verschillende factoren zoals de afmetingen, plaatsing en omgeving. Je kunt ook een vergunningscheck doen bij het Omgevingsloket om te raadplegen of je een vergunning nodig hebt. Het is altijd goed om de specifieke regels bij jouw gemeente te controleren.

Geeft Visser Tuinen garantie op hun aangelegde tuinen?

Visser Tuinen start werkzaamheden aan tuinen waar per onderdeel een uitgebreide werkomschrijving ten grondslag ligt. De offerte voor de tuinaanleg wordt gestuurd met de algemene voorwaarden voor de Leden van de VHG voor Ondernemers in het Groen. In deze documenten staan onze garantiebepalingen beschreven. - Garantiebepalingen voor Particulier - Garantiebepalingen voor Business to Business Je tuin is onderhevig aan alle grillen van ons heerlijke Nederlandse klimaat. Dat betekent dat er wel eens iets kapot kan gaan of dat een plant niet gaat groeien. We geven hier garantie op, per onderdeel afhankelijk. Wij geven bijvoorbeeld op geleverde beplanting één groeiseizoen hergroeigarantie. Mocht de plant het toch niet gaan doen, dan leveren we een nieuwe plant of adviseren we een vervangende plantensoort.

Welke verharding laat water door?

Er zijn verschillende waterdoorlatende verhardingen die ertoe bijdragen dat regenwater optimaal in de bodem kan infiltreren, wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast tijdens hevige regenbuien. Omdat water meteen door de verharding heen infiltreert, ontstaan er geen grote plassen in de tuin. Je kan denken aan grasbetontegels of waterpasserende bestrating, maar je kan ook klinkers/tegels met een waterdoorlatende voeg gebruiken, waardoor het water toch kan wegzakken. Langs grind of split zakt regenwater ook makkelijk de grond in. Is water een serieus probleem in je tuin denk dan nog aan aanvullende maatregelen zoals drainage.

Moet ik de regenpijp loskoppelen van het riool en het water verzamelen in een regenton in de tuin?

Met de huidige klimaatveranderingen is het goed om na te denken over water in de tuin. Je zou je regenpijp kunnen loskoppelen, dit kan gecombineerd worden met het plaatsen van regentonnen. Regentonnen helpen bij het opvangen van regenwater en dragen bij aan het verminderen van wateroverlast bij hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kan hergebruikt worden voor het besproeien van planten of het wassen van ramen of fietsen om zodoende drinkwater te besparen. Verschillende gemeenten bieden subsidies aan voor het plaatsen van een regenton. Wij van Visser Tuinen kunnen je helpen met het plaatsen van de regenton in je tuin. Ook kunnen we buffer- en infiltratievoorzieningen aanleggen, zoals het plaatsen van infiltratiekratten. Het regenwater wordt dan langzamer vrijgegeven aan de omliggende grond.

Kan ik subsidie krijgen voor een groendak?

Sedumdaken zijn relatief eenvoudig aan te leggen en te onderhouden. Naast dat ze er mooi uitzien, houden deze daken het regenwater langer vast. Er zijn verschillende soorten groene daken. Ze variëren in hun opbouw, doel en de hoeveelheid water die ze kunnen opvangen en bergen. Er zijn subsidies beschikbaar voor groene daken in Nederland. De exacte bedragen en voorwaarden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke gemeente. In het algemeen kan je uitgaan van een subsidie van 20 tot 35 euro per vierkante meter groendak.

Ik heb een muur die ik groen wil maken, kan dat?

Een groene muur is een mooie en duurzame manier om je tuin of gebouw te vergroenen.Je hebt systemen waar de mogelijkheid bestaat om een “levend schilderij” te plaatsen met een verwisselbaar systeem van plantencassettes, dit kan op nagenoeg alle wanden geplaatst worden. Het geeft een volle en weelderige uitstraling. Dit wordt ook wel verticaal tuinieren genoemd. Ook zijn er kant-en-klare oplossingen, de kant-en-klare hagen van Mobilane, die bestaan uit een metalen raster dat volledig is begroeid met planten. Dit kan ook toegepast worden tegen kale stenen muren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en eisen is er veel mogelijk. Visser Tuinen biedt hiervoor diverse oplossingen aan. Je kunt leibomen aanplanten (geleide bomen met een steunstructuur zoals bijvoorbeeld een rek). Een voorbeeld hiervan is leifruit. Leifruit heeft als voordeel dat je niet alleen van de bloesems geniet, maar ook van de vruchten. Sommige leiplanten hechten zichzelf aan de muur vast zoals bijvoorbeeld een klimop of een klimhortensia. Andere leiplanten hebben steun nodig van een draad of een rek, zoals bijvoorbeeld rozen, druiven en een clematis. De keuze is ruim en elke situatie vraagt om een andere invulling waarover we je kunnen informeren.

Wat is de beste tijd voor het planten van een (fruit)boom?

Wanneer (fruit)bomen in rust zijn, is het de beste tijd om een (fruit)boom aan te planten. In de periode van november tot april zijn de maanden waarin de sapstroom van de bomen stilstaat. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen het verplaatsen en planten. Wanneer je vroeg in de winter de boom plant, krijgt hij de tijd om goed te wortelen. De boom komt goed de winter door en groeit in zomer sneller.

Leveren jullie ook kant-en-klare erfafscheiding?

Ja, Visser Tuinen levert inderdaad kant-en-klare hagen. Wij bieden de kant-en-klare hagen van Mobilane aan, die bestaan uit een metalen raster dat volledig is begroeid met planten. Er is keuze uit verschillende soorten en hoogtes. De haag kan het hele jaar geplaatst worden, behalve tijdens de vorstperiode. Met af en toe wat aandacht en een jaarlijkse snoeibeurt is deze haag onderhoudsvriendelijk.

Bomen, struiken en erfgrens, wat zijn de regels?

De regels voor het planten van bomen en struiken in de buut van de erfgrens zijn als volgt: - Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens af staan - Een heg of een struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan Er zijn wel enkele uitzonderingen: - De boom of de heg is niet hoger dan de schutting - Na 20 jaar stopt uw recht om verplaatsing van een boom of heg te eisen. Dit heet verjaring.

Hoe kan ik bestrating aanbrengen op een slappe bodem?

1. Geen bestrating nemen: je kunt overwegen om geen bestrating te nemen maar een vlonder van houten planken. Een vlonder rust op een onderbouw van balken. Een vlonder laat het regenwater makkelijker weglopen waardoor er minder of geen wateroverlast of plasvorming is. 2. Stevige ondergrond: zorg voor een stevige ondergrond door bijvoorbeeld een laag gebroken puin of brekerzand aan te brengen voordat je de bestrating plaatst. 3. Lichtgewicht funderingsmateriaal: soms is ophogen met brekerszand niet de beste oplossing en moet er naar een combinatie worden gezocht. Een lichte constructie met EPS (geëxpandeerd polystyreen) is dan mogelijk een oplossing. Dit voorkomt stabiliteitsverlies in de bodem en de ondergrond wordt ontlast. Dit ophoogmateriaal bestaat uit een kunststof. Het wordt ook wel piepschuim of tempex genoemd. Ook kan er gekozen worden voor Yalibims. Yalibims is een soort vulkanisch materiaal wat ook wordt gebruikt als lichtgewicht funderingsmateriaal. Yalibims zijn ook eenvoudig te verwerken. De keuze is afhankelijk van verschillende factoren waarover Visser Tuinen je verder kan inlichten. 4. Drainage: zorg voor voldoende drainage zodat het water goed kan weglopen en de bodem niet te nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van drainagebuizen of door het gebruik van waterdoorlatende bestrating. 5. Verdichting: verdicht de ondergrond goed voordat je de bestrating plaatst. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een trilplaat. 6. Kantopsluiting: zorg voor een stevige kantopsluiting om te voorkomen dat de bestrating gaat schuiven.

Ik heb een tuin die lang nat blijft, wat kan ik daaraan doen?

1. Drainage aanleggen: als de grond boven het grondwaterniveau kletsnat is, kan de aanleg van een drainage tuinsysteem nodig zijn zodat het water kan weglopen naar een lagergelegen plek. Dit zijn geribbelde buizen met duizenden gaatjes in de wanden, omhuld met kokosvezel. Er moet wel een punt zijn waar het water naartoe kan en dit moet lager liggen dan de drainagebuis. 2. Beluchting toepassen: het regelmatig beluchten van het gazon helpt bij de opname van water door het gazon en de grond. Hierdoor ontstaan er minder of geen plassen meer op het gazon. 3. Bodemstructuur verbeteren: grondsoorten die veel vocht vasthouden, zoals klei- en leemgrond, zijn veel gevoeliger voor te veel neerslag. Wanneer je dit type grond in de tuin hebt is het raadzaam om jaarlijks, in de winter, een laagje zand te strooien zodat je de bodemstructuur verbetert. Zo kan het (regen)water makkelijker door de grond heen zakken. 4. Wadi aanleggen: een lagergelegen gedeelte van je tuin vangt het regenwater op en laat dit infiltreren in de bodem. Hiermee voorkom je wateroverlast maar het is het ook goed voor de biodiversiteit; het wordt een leefgebied voor planten en dieren die tegen water en droogte kunnen. Daarnaast belast je het riool minder omdat de hemelwaterafvoer aangesloten wordt op de wadi. 5. Infiltratieboxen installeren: dit is een sterk waterdoorlatende box met een extreem hoge buffercapaciteit. Het regenwater wordt gebufferd in de box waarna het geleidelijk kan infiltreren naar de bodem. Voordeel hiervan is dat de riolering wordt ontlast omdat het op die betreffende plek is afgekoppeld. 6. Roostergoten (draingoot): het is een slim idee om aan de rand van het gazon roostergoten te plaatsen of sleufgoten. Het overtollige water wordt opgevangen door de roostergoten en deze voeren het water af naar het riool.

Ik heb last van de bomen van de buren, wat kan ik hieraan doen?

Het is vervelend als je overlast ervaart van de bomen van je buren. Misschien heb je alleen last van overhangende takken of blokkeert de boom van je buren jouw zonlicht (bijvoorbeeld voor een optimale opbrengst van jouw zonnepanelen te bewerkstelligen). Er zijn enkele stappen die je kunt nemen. Het eerste wat je kunt doen, is je buren laten weten dat je overlast ervaart van hun boom. Controleer of de plaatsing van de boom voldoet aan de regels. Een boom moet minimaal 2 meter van de erfgrens af staan. Het is niet toegestaan om overhangende takken van een boom zomaar te snoeien. Je moet je buren laten weten dat de overhangende takken problemen veroorzaken. Stel ze in de gelegenheid om zelf hun boom te (laten) snoeien. Als je er met de buren niet uitkomt, win dan professioneel juridisch advies in. Wij van Visser Tuinen zullen altijd alleen snoeiwerkzaamheden verzorgen in opdracht van de eigenaar van de boom.

Welke uitdaging

heb jij voor ons?

Neem contact op